Jak vybrat pokoj pro školáka?

Jak vybrat pokoj pro školáka?

 

Při výběru pokojů pro školáky bychom měli být důslední a každý kus nábytku by měl být dokonale promyšlený. Berme na vědomí, že dítě zde bude trávit mnoho času, a je v období, kdy se vyvíjí nejen jeho tělo, ale také osobnost. V neposlední řadě, pokoj asi nebudete chtít měnit dle nálady dítěte, musí být proto velmi flexibilní.

Ve vybavení není překvapivě až tak podstatné, jestli se jedná o pokoj školáka základní školy a střední školy, rozdíl je pouze v tom, že středoškolák nebude mít část pokoje zabranou hračkami.

pokoj holka 

Dívčí pokoj, produkty na obrázku: samolepky na zeď puntíky, válenda Amur boxspring, rozkládací křesílko Jessica, kancelářský stůl Alfa - více velikostí, šatní skříň do ložnice Alfa, police Beta - více velikostí

 

Nad čím je, tedy, třeba při výběru zařízení přemýšlet?

 

  1. Kolik dětí v pokoji bude a kolik máte prostoru?

Je rozdílem mít pokoj pro jedno dítě a pro dvě. Budeme tak více či méně omezení největšími kusy nábytku, jako jsou skříně a postel. Postele se dají naštěstí vyřešit i klidně jednou patrovou, tak nám plošné místo ubyde pouze jednou.

Skříň, však rovnou pořiďte pro každé z dětí zvlášť. I když tomu tak teď možná není, postupem času bude věcí přibývat a jedna by mohla být málo.

 

  1. Spánek je základ

Na výběru postele si dejte velmi záležet. Dítě vám každoročně poroste o desítky centimetrů, chlapci v pubertě i o dvacítky, dětskou délku postele (pod 200 cm) proto zvolte jen pro malé dítě, kdy plánujete ve vyšším věku pořídit postel jinou. Zaměřte se na standardní rozměry postelí a podle prostorových možností zvolte šířku. Možností se v této době nabízí spousta – od zúžených 80 cm, přes standardní 90 cm, rozšířené 110 cm a 120 cm až po dvoulůžka 140 cm a více.

Vyberte si svou válendu nebo postel 120x200  cm nebo postel 140x200 cm 

 

  1. Prostor pro studium

Pro školáky, již bude samozřejmě třeba přemýšlet nad prostorem pro studium. Studijní prostor by měl být dostatečně velký, stůl můžeme zvolit plnohodnotný (dospělá výška) a židli zaručeně polohovatelnou. Co se týče polohovatelnosti, nemyslete pouze na výškové nastavení sedu, pro komfortní sezení zvolte židli i s polohovatelnou opěrkou zad a područkami, kde si volíte sklon či výšku.

Podívejte se na nabídku psacích stolů.

 

  1. Úložné prostory

Jak jsme již zmiňovali, šatní skříně volte pro každé dítko zvlášť. Postupem času bude přibývat kusů oděvů, hlavně i velikosti se budou zvětšovat. Šatníky však nejsou jediným úložným prostorem, který byste měli řešit. Do určitého věku se budou děti věnovat i hračkám, ale postupně zaplní pokoj studijní materiály. Z čehož plyne, čím více prostoru, ať už uzavřeného, či v podobě polic, do pokoje začleníte, tím lépe.

Vyberte si jednu z našich šatních skříní nebo komod.

 

  1. Odpočinková zóna

V každém pokojí by měla být kromě spacího a studijního prostoru zařízena i odpočinková zóna. V podobě křesla, sedacího vaku nebo menší pohovky. Bude to skvělé také pro hraní. Tento prostor můžete při vhodném výběru nábytku využít dvěma způsoby. Vhodným kusem nábytku je zde myšlena rozkládací pohovka nebo křeslo. Prostor pro odpočinek si tímto můžete odškrtnout a zároveň máte zajištěný prostor pro přespávání kamarádů. 

 

  1. Dekorace, aneb pokoj může mít tisíce podob

Někdo je pro, měnit co pár let vybavení pokoje, aby prostor modernizoval. Často je tak u naprosto specifických kusů nábytku. Pak je druhá skupina, která zvolí nábytek, který je univerzálnější, nadčasový, tudíž není potřeba jej tak často měnit. Je zároveň mnohem snadnější volit doplňky a kombinovat barvy. Ať už se jedná o textil, dekorace nebo například samolepky na zeď, které jsou odolné vůči otírání a zároveň je možnost si vybrat z mnoha vzorů a barev. Ušetříte si tím práci s malováním, když Vaše dítě omrzí mít růžový nebo modrý pokojíček.

pokoj kluk 

Chlapecký pokoj, produkty na obrázku: samolepky na zeď puntíky, válenda Amur boxspring, rozkládací křesílko Jessica, kancelářský stůl Alfa - více velikostí, šatní skříň do ložnice Alfa, police Beta - více velikostí

  • Home
  • Design Shoptetak.cz