Jaké zvolit barvy v interiéru? Nad ložnicí se pořádně zamyslete

Jaké zvolit barvy v interiéru? Nad ložnicí se pořádně zamyslete

 

Není barva jako barva, na tom se všichni zajisté shodneme. Každý z nás má své barevné oblíbence, a to ať se jedná o základní paletu, či určité odstíny.

Mnozí z nás, aby nemuseli nad barvami přemýšlet a i ti, kdo na to, jak se říká „nejsou“, zůstanou u klasické bílé. Ti, kdo však na to „jsou“ a chtějí, aby jim interiér, do kterého investovali, něco vracel, se nad touto – zdá se banalitou – jistě zamyslí.

Hezky od podlahy

Volba barvy podlahy mnohdy předurčuje, jakým směrem barev se vydat. Pokud budete mít modré parkety, těžko k nim zvolíte zelené zdi (pokud nehodláte spát v dětském koutku). Samozřejmě v pronajatém bydlení si nelze až tolik vybírat a zde budete pracovat s tím, co je.

Pokud však zřizujete bydlení nově, do ložnice ideálně volte dřevěnou podlahu, případně koberec, který bude doplňovat interiér. Navodí vám pocit tepla a bezpečí a ranní vstávání tak nebude bosou nohou na promrzlou dlažbu.

Barva nábytku

Dekorů dřeva každým dnem i měsícem přibývá. Máme například duby klasické, divoké, artisan, hunton, arabica, tobacco, Burg, Nebraska, wild, dub bílý, San remo a další. Až se v nich jeden ztrácí. Každý z nás má preference na jiné dekory nábytku, ke kterým jsou vhodné různé barevné výmalby a doplňky.

Obecně platí, že dekory, které jsou laděné do béžova či do tmavé, působí příjemněji, uklidňují a navozují intimitu.

Pro usnadnění výběru dekoru dřeva by mohlo posloužit následující dělení:

Světlé neutrální dekory – vhodné ke všem barvám

akátbílásonoma světlá

Tmavé neutrální dekory – vhodné ke všem barvám

antracitkáva 150ořech

Červené/narůžovělé – vhodné k černé, šedé, bílé, béžovým a hnědým odstínům. Vyhněte se načervenalým barvám, modré, zelené, žluté – prostor pak bude působit kýčovitě.

bukořech Lyon

Zlatá střední cesta – vhodné pro kombinaci, jak s tlumenými barvami (pískové, pastelové), tak i s výraznými (terakota, smaragd, azur)

dub sonoma tmavácapuccino

Kombinování dřev

Pokud plánujete dřevěné dekory kombinovat, buďte velmi opatrní. Ne všechny barevné kombinace dřev jsou vhodné.

Obecně, pokud plánujete kombinovat více dekorů, zvolte si jeden hlavní dekor, který je členitější (například dub sonoma světlá nebo tmavá) a k němu doplňujte jednobarevné (bílá, antracit). Mnoho členitých dekorů se bude obzvlášť v malém prostoru mezi sebou bít a bude to, jak se říká „každý pes jiná ves“.

Jedinou výjimkou je, pokud máme kus nábytku, který bude dominantou, poskládaný s více dekorů – například, sonoma světlá + tmavá + antracit + bílá. Pak máte v uvedených dekorech naprosto volnou ruku.

Myslete na nadčasovost

Pokud patříte k těm, kdo si nábytek kupují ideálně na několik desítek let, volte takovou barvu, která vás neomrzí. Pokud máte rádi změny, ale nechce se vám podle nálady nábytek střídat, pomůže vám sezónní obměna doplňků.

Pokud počítáte s obměnou například až bude nový dekor dřeva nebo nový styl nábytku, pak máte ruku naprosto volnou.

Barvy v ložnici
I zde se budou lišit názory většiny z nás. Jeden zvolí tmavé prostředí, které evokuje spánek, luxus a intimitu, druhý naopak světlé prostředí značící jinou stránku luxusu, čistotu a takzvané spaní na obláčku, no a třetí se vydá směrem sladění se zbývajícími místnostmi bytu.

Jsou však tací, kteří nemají svůj ustálený styl, líbí se jim všechno, co vidí na fotkách na sociálních sítích a nemohou se rozhodnout. Mohly v tomto případě pomoci analýzy barev a to, co evokují.

Pohled na místnost – ložnice

Na ložnici za každou cenu dívejme, jak na místnost k odpočinku. Vyhněte se proto křiklavým a výrazným barvám. Pokud se rozhodnete pro chladnější barvy (modrá, šedá, černá), doplňte je o doplňky v teplých odstínech. Pro ložnici také nejsou vhodné barvy podporující hlad, povzbudivé pro organismus a všechny ty, co by mohly narušovat spánek.

Nevhodné barvy

Oranžová - vyvolává aktivitu (bez agresivity), zvyšuje schopnost koncentrace, kreativity, dodává lepší náladu, hravost a spoustu tepla

Růžová – sice se jedná o barvu symbolizující něžnou aktivitu, volnou mysl a energii, lásku a náklonnost, ale zároveň se jedná o barvu zvyšující chuť na sladké.  

Fialová – u fialové barvy velmi záleží na odstínu. Jedná se o kombinaci teplé červené a chladné modré. Pokud se jedná o fialovou s vyšší příměsí modré (levandulová), jde rozhodně o vhodnou barvu, pokud však převažuje červená (fuchsiová), zde zůstáváme u nevhodných barev.

Červená – tmavé odstíny červené jsme rovnou zahrnuli do vhodných barev (viz. Bordó, vínová, terakota), pokud se však jedná o světlejší a křiklavější odstíny červené, do ložnice a místností pro odpočinek jsou naprosto nevhodné. Červená evokuje energii a hlavně hlad, ideálním místem je tak kuchyně, kde vám dopomůže vyprázdnit lednici.

Žlutá – na malých doplňcích je vhodná hořčicová a okrová, na větší plochy ji však nedávejte. Žlutá rozveseluje, udržuje bystrou mysl, dodává energii

 

Vhodné barvy

Zelená – uklidňující barva, blahodárně působí na mysl a zrak. Dopomáhá k relaxaci a údajně podporuje plodnost. Zelená je zároveň symbolem naděje, štěstí a bezpečí. Vhodné jsou tmavé odstíny (smaragd), tlumené (khaki) a světlé (pastelové).

Modrá – snižuje krevní tlak, zpomaluje tep a dýchání, proto se nám snáze usíná. Patří mezi uklidňující barvy, které zároveň uvolňují napětí.

Untitled 21

Na obrázku - Postel, pohovka, taburet, komoda (po úpravě)

 

Písková – symbolizuje návrat k přírodě, uklidňuje zahlcenou mysl a pro někoho znamená luxus

tmavy pokoj 1

Na obrázku - Postel, pohovka, taburet, komoda (po úpravě)

 

Bordó/vínová/terakota – působí důstojně, hrdě, vznešeně. Jedná se o barvy klidu a příměří

Untitled 18

Na obrázku - Postel, pohovka, taburet, komoda (po úpravě), samolepka na zeď

 

Broskvová/meruňková/lososová/korálová – jemně stimulují, rozpouští emocionální blokády a udržuje v proudu životní energii. Tyto barvy jsou nejbližší lidské kůže a evokují tělesné teplo.

Bílá – vhodná klasika, ale opatrně s velkými prázdnými plochami, mohou navodit pocit samoty a prázdnoty.

Černá – u této barvy jsme naprosto pro, trendem se stávají tmavší prostory vzhledem k pocitu intimity, tajemnosti a ložnice se stává v podstatě kobkou. Pokud však máte sklony k depresi, černé se vyhněte.

Hnědá – uklidňující barva, vhodná, pokud jste ve stresu a neustále v jednom kole. Zajišťuje pocit stability a statnosti.

Šedá – u šedé barvy jsme naprosto pro, jen je zde drobné ALE. Tím, je, že šedá by nikdy neměla stát samostatně.

 

Nebojte se!

Rozhodně se nebojte se s barvami trochu odvázat. Barvy na zeď, doplňky a ani nábytek se již dlouhá léta neprodávají pouze v základní paletě. Navíc, některá roční období si zaslouží pestré barvy, jiná zase tlumené, takže doplňky lze měnit s náladou.

  • Home
  • Design Shoptetak.cz